Talven treenit

05.01.2023

Talven treenit käynnistyvät ensi viikon torstaina 12.1. 

Tapaamme tuttuun tapaan Leppävaaran uimahallin edustalla 17:30. Vuoden ekoissa treeneissä nautitaan lumesta ja mukaan tulisi ottaa liukuri tai pulkka ja mäenlaskuun sopivat rukkaset.

Talven treeneissä sään mukainen pukeutuminen korostuu ja voi olla haastavaa olosuhteiden ja lämpötilojen muuttuessa.

Tärkeintä on hyvät sukat, jotka lämmittävät, mutta eivät kastuessaankaan muutu aivan kylmiksi. Lasketteluun tai hiihtoon tarkoitetut sukat sopivat hyvin.

Aluskerraston tulisi olla tekninen, jotta treeneissä ei tule kylmä. Kerrospukeutuminen on talvella kaiken a ja o. Alle kannattaa pukea tekninen kerrasto ja kovalla pakkasella väliin ohut fleece tai vastaava välikerraston paita ja päälle kevyt, mutta hengittävä juoksutakki ja kevyet mukavat ulkohousut. Merinovilla on erinomainen materiaali talven teknisissä kerrastoissa.

Kaulassa on hyvä olla buffi tms. ja päässä kevyt pipo, joka ei ole liian hiostava. Sormet paleltuvat helposti jos hanskat kastuvat. Lapaset pitävät lämmön paremmin kuin ohuet hanskat. Myös ohuet alussormikkaat toimivat lapasten sisällä. Rukkasissa voi tulla kuuma.

Talven treeneissä tärkeintä olisi, ettei päällä ole liikaa vaatetta, sillä jos alkuun tulee kova hiki joka sitten jäähtyy, kylmyys iskee helposti. Mukaan treeneihin voi ottaa vaikka ohuen kevytuntuvatakin, joka ei paina paljon ja mahtuu ohjaajien reppuihin. Sen voi vetää päälle jos jossain vaiheessa treenejä joudutaan odottelemaan tai hidastamaan vauhtia.

Talvijuoksussa pito on tärkeää polkujen ja teiden ollessa välillä hyvinkin liukkaat. Nastalenkkareiden hankkiminen ei ole pakollista. Kaupoissa myydään irtonastoja/liukuesteitä, jotka sujautetaan kengän päälle. Näitä löytyy sekä isommista marketeista että urheilukaupoista, eivätkä ne maksa paljon.

Treenin jälkeen on tärkeää saada heti päälle kuivaa ja lämmintä. Lämmin mehu myös auttaa lämpenemiseen pian treenin jälkeen.

Talvikauden aikana kannattaa käydä aktiivisesti katsomassa kalenteria ja nettisivuja tai seurata somea aina ennen treeniä. Olosuhteet määrittelevät treenipaikan ja mikäli sää on liian kylmä (yli -15C) tai polut ja tiet aivan jäässä, treenit perutaan ja muutoksesta ilmoitetaan sekä somessa, että nettisivuillamme.