Poluille koko perheellä - luonnossa liikkumista luontoa ihmetellen

31.05.2022

Alkukesän luonto on täynnä kaikkea ihmeteltävää. Metsät pursuavat valko- sekä sinivuokkoja ja purot solisevat. Jään alta paljastuneet lähilammet- ja järvet houkuttelevat pulahtamaan, uskaltaisikohan vielä? Polkujuoksu on sanansa mukaisesti juoksemista poluilla. Tiellä juoksemiseen verrattuna luonnossa suorittaminen ja mahdollisimman nopea eteneminen unohtuvat ja luonnossa oleminen nousee etusijalle.

Polkujuoksu on monipuolista ja siinä tarvitaan niin kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiokykyä kuin tasapainoakin. Vaihteleva maasto kivineen ja juurakkoineen haastaa kehon lihaksia laaja-alaisesti. Tasaisella neulaspolulla voi ottaa vauhdikkaita spurtteja ja kaatuneen puun yli saa yrittää loikata mahdollisimman taitavasti.

Voit harrastaa polkujuoksua ihan lähimetsässä. Lajina tämä on ilmastoystävällistä ja säästää kuljetusrumbalta. Kokeile lähteä tutustumaan lähimetsiin juoksemalla polkua eteenpäin ja katsomalla, mihin se vie. Voit myös tutustua kartasta tai erilaisilla sovelluksilla maastoihin. Nykyään monilla sovelluksilla on polkujuoksun lämpökartta ja se näyttää, millä alueella on eniten liikuttu lähimetsissä. Se kannattaa huomioida, että poluilla juostessa aikaa kuluu samaan matkaan jopa puolet enemmän, kuin tiellä juostessa.

Etenkin lajia kokeillessa riittää, että on hyvin jalkaan istuvat lenkkarit ja vaatteet, joissa on mukava liikkua. Jos haluat harrastaa enemmänkin, lenkkareiksi kannattaa valita sellaiset, joissa on riittävä tuki ja pito erilaisille maaston kohdille. Pitkät housut tai säären peittävät sukat voivat olla hyvät varvikkoisessa maastossa suojaamassa sääriä naarmuilta.

Halutessaan polkujuoksua voi harrastaa myös tavoitteellisesti. Polkujuoksukilpailuja järjestetään ympäri Suomen ja maailmalla kehitys lajin parissa on ollut huimaa. Mikäli kiinnostuit, vuorijuoksun termillä löytyy asiasta lisätietoa. Myös lapsille löytyy omia sarjoja mm. Bodom Trailla, Nuuksio Classicissa ja Himos Traililla.

Mutta ennen kaikkea jokainen polkujuoksulenkki on seikkailu! Voit kohdata metsäneläimen tai lenkkarit voivat kastua vähän tai vähän enemmänkin. Sadekuurokin voi yllättää, mutta sateinen metsä kuulostaa ja tuoksuu ihanalta.

Polkujuoksua voi harrastaa myös seurassa. Perustimme lapsille ja nuorille oman polkujuoksuseura Trail Blazersin, joka toimii tällä hetkellä Espossa. Kuvat ovat meidän treeneistä. Vedämme treenit kerran viikossa vaihtelevilla teemoilla. Seuraavat treenit löytyvät täältä kalenterista. Tervetuloa mukaan ja ennen kaikkea poluilla nähdään!